dimarts, d’agost 11, 2015

10 EIXOS PER A UN NOU PAÍS (2a part)





4.- DIVERSITAT Acte central el dia 28 de juliol a Lleida.
La diversitat existeix en tots els àmbits de l’expressió humana: identitats, llengües, cultures, religions i idees, origen, gènere, orientació sexual, etc. La diversitat enriqueix la nostra realitat social i cultural. El respecte a la diversitat és un valor essencial de la nostra societat, que ha de ser promogut i defensat per les nostres institucions nacionals.
La República Catalana garantirà la igualtat de drets i deures de tots els seus ciutadans i ciutadanes i el seu dret a viure plenament d’acord amb la seva identitat personal.

La Catalunya del segle XXI és un país divers i tolerant. Tanmateix, la Catalunya autònoma no pot legislar ni emprendre mesures en alguns aspectes clau per garantir la diversitat, ja que aquests són competència de l’Estat Espanyol. La República Catalana disposarà de plena sobirania per tirar endavant una política de respecte a la diversitat. La República Catalana garantirà la plena igualtat entre homes i dones en tots els àmbits socials i laborals.

Com a país inclusiu, Catalunya és avui el país d’acollida de ciutadans d’orígens molt diversos. La Catalunya contemporània s’ha construït amb l’aportació dels successius fluxos de persones d'arreu. Avui es parlen a Catalunya més de 300 llengües i hi coexisteixen tradicions culturals i religioses molt diverses. La República Catalana apostarà per la inclusió i per la interculturalitat, és a dir, pel diàleg i la convivència entre les persones i els col·lectius. La identitat catalana és oberta i plenament compatible amb les identitats dels llocs d’origen de cadascú. La República Catalana és un projecte de futur, on hi cabem tots i on tots hi som necessaris, la millor garantia del respecte a la diversitat.

L'Assemblea també informa de les limitacions de l'autonomia actual i la invasió de competències per part del govern espanyol. 

Més informació: Diversitat
Acte central a Lleida: Acte a Lleida









 
5.- SOSTENIBILITAT Acte central els dies 1 i 2 d'agost a Bolvir i Puigcerdà.
El model econòmic espanyol, del qual depenem, no és sostenible i és altament vulnerable, perquè maximitza el benefici econòmic a curt termini i genera corrupció i malbaratament dels recursos naturals. Per canviar el model econòmic per un de més sostenible i resistent a les crisis cal fer una política econòmica i fiscal diferents, i lluitar contra l’especulació i la corrupció amb les eines d’un estat. La sostenibilitat social s’aconsegueix amb la millor distribució de la riquesa i el benestar social, i el primer element per aconseguir-ho és el treball. Per tant, ens cal fer polítiques diferents per aconseguir rebaixar l’atur a uns nivells que Espanya mai no ha conegut. Amb la República Catalana podrem fer un model social més sostenible.

L’espai on s’expressa la sostenibilitat és el territori. La decisió de quin territori volem i com l’aprofitem ha de ser nostra i no sotmesa a models caducs i que el simplifiquen i banalitzen, tot deixant una herència difícil d’esmenar. A Catalunya disposem d’un territori comparativament petit i molt poblat i, per tant, sotmès a moltes pressions i necessitats en matèria d’infraestructures i mobilitat. Per ser sostenibles ens cal un Estat que prioritzi les infraestructures viàries locals i regionals per a una mobilitat sostenible, per davant de les grans obres tipus AVE.

Alguns casos concrets: La Generalitat no té competències per regular els cabals mínims del riu Ebre. Amb un estat independent, Catalunya podria aconseguir la preservació del Delta de l’Ebre, negociant un tractat internacional amb Espanya regulador dels cabals i usos de l’aigua de l’Ebre; Catalunya disposa de moltes hores de sol, però a Espanya, per preservar els interessos de las grans companyies elèctriques, es penalitza per via administrativa i fiscal l’aprofitament de l’energia solar per fer electricitat per a autoconsum dels ciutadans, al contrari de països com Alemanya o Dinamarca. Per a això necessitem un estat que fomenti l’autogeneració energètica; Catalunya ha volgut prohibir la tècnica del “fracking” pel gran consum d’aigua que requereix i la contaminació dels aqüífers. Com que la Generalitat no té competències en legislació minera, ho ha fet per la via de l’ordenació del territori, modificant la llei d’urbanisme. El govern espanyol ho ha bloquejat utilitzant el Tribunal Constitucional.
La sostenibilitat només és possible a Catalunya si es disposen de totes les eines d’un estat per tal d’incidir en tots els àmbits interns i, en l’àmbit extern, poder participar en la presa de decisions internacional.

L'Assemblea també informa de les limitacions de l'autonomia actual i la invasió de competències per part del govern espanyol. 

Més informació: Sostenibilitat
Acte central a Puigcerdà: Acte a Puigcerdà







Rafael Castellanos i Llorens 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada