dijous, d’octubre 19, 2017

Milers de persones es concentren al centre de Barcelona per exigir l’alliberament dels presidents de l’ANC i Òmnium Cultural

Dimecres, 18 Octubre, 2017
Dues-centes mil persones, segons la Guàrdia Urbana, s’han concentrat aquest vespre al centre de Barcelona per exigir l’alliberament dels presidents de l’Assemblea Nacional Catalana i d’Òmnium Cultural. Abans de les 20 h, hora d’inici de la concentració, ja costava de moure’s degut a la gran afluència de públic.
A l’escenari, Agustí Alcoberro i Marcel Mauri, vicepresident de l’ANC i portaveu d’Òmnium Cultural, han fet els parlaments. El primer ha volgut traslladar un missatge dels presidents detinguts, i ha dit que estan “forts, segurs” i amb coratge i moral elevades per seguir amb la lluita des de la presó. Per Alcoberro, l’empresonament té dos objectius: escapçar les entitats i desmobilitzar-les en el camí iniciat l’1-O. “I això és simplement impossible”, ha afegit.
El vicepresident ha dit que l’empresonament podria durar fins a quatre anys abans d’arribar a judici, motiu pel qual queda clar, ha dit, que el poder judicial a Espanya “no és independent ni tampoc imparcial”. Així mateix, ha posat de relleu la deriva antidemocràtica de l’Estat, exemplificades en la reducció de llibertats i drets bàsics com el de manifestació, expressió o associació.
Finalment, Alcoberro ha reiterat el paper de la gent en el procés polític de Catalunya, tot afirmant que per molt que l’Estat intenti inhabilitar membres de les entitats, sempre n’hi haurà disposats a seguir endavant. “Tenim una fantàstica pedrera que és el poble de Catalunya”, ha ironitzat.
Al seu torn, Mauri ha afirmat que mentre els dos presidents siguin a presó, hi haurà més Agustins i Marcels disposats a defensar les llibertats del país i la democràcia. Per això, ha dit que caldrà sortir al carrer “fins que faci falta”, de manera organitzada, per exigir l’alliberament dels presos polítics.
Paral·lelament, Mauri ha advertit del perill que viu la democràcia a Catalunya, però també a l’Estat espanyol i a Europa. Per això, ha encoratjat la ciutadania a defensar-la, i també a defensar les urnes de l’1-O i la república Catalana.
Lectura d’un manifest
L’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural han fet lectura d’un manifest conjunt. A càrrec de Sílvia Bel, i en un escenari ple de membres de les dues entitats, el manifest ha demanat l’alliberament dels dos presidents ha refermat que s’ha creuat una línia vermella en l’empresonament de Sànchez i Cuixart, i ho considera un “gran error” que posa en risc valors democràtics, com el de manifestació. “L'Estat actua com una dictadura”, afirma, i reiteren que les entitats no han comès cap delicte.
Segons l’ANC i Òmnium, l’empresonament dels dos presidents forma part d’una estratègia d’Estat per “tensionar, crispar i radicalitzar” el conflicte polític, amb l’objectiu de “desactivar” les entitats sobiranistes i justificar una repressió “indiscriminada” contra la societat civil; ara bé, malgrat tot això, el manifest deixa ben clar que Catalunya és un sol poble “unit i conjurat per blindar la democràcia i la llibertat”.
Finalment, recorden que aquest procés polític neix del poble i que el mandat democràtic de l’1 d’octubre és “inapel·lable i més vigent que mai”. Així, deixen clar que les mesures decretades per l’Audiència Nacional espanyola són injustes i “il·legals” i demanen la llibertat immediata de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. “ No demanem clemència. Exigim justícia”, conclou el manifest.
L’acte ha conclòs amb l’actuació musical de Cesk Freixas i Montse Castellà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada