divendres, de setembre 04, 2015

10 EIXOS PER A UN NOU PAÍS (4a i última part)

VE DE LA 3ª PART


9.- DEMOCRÀCIA Acte central el dia 29 d'agost a Ceret (Vallespir). 

la República catalana és la gran oportunitat que els ciutadans de Catalunya tenim per construir un estat veritablement democràtic, superar els dèficits que en aquest aspecte té l’Estat Espanyol i aconseguir una total regeneració de la política catalana.

La baixa qualitat de la democràcia espanyola es manifesta en multitud d’aspectes: partits polítics jeràrquics, centralitzats i rígids, amb un finançament poc transparent; llistes tancades dels candidats a les eleccions; disciplina de vot i l’obediència al partit; manca de mecanismes de participació; Tribunals que no són independents i depenen dels partits polítics i sobretot del partit del Govern; poca transparència en la presa de decisions; entitats reguladores teòricament independents controlades pel Govern, etc. Tot això ha afavorit la partitocràcia, el caciquisme i el clientelisme, i, per tant, la corrupció, l'autoritarisme i la involució democràtica.

La nova República Catalana permetrà dissenyar de nou totes les institucions i adequar-les a les necessitats i potencialitats socials, econòmiques i polítiques de la societat catalana.


Dependrà de nosaltres crear unes estructures més participatives i transparents i que garanteixin una major efectivitat i control de les institucions polítiques, administratives i judicials. Cal un model polític nou que permeti una democràcia de qualitat.


Una democràcia de qualitat és més transparent, pot combatre millor la corrupció i garanteix millor les llibertats individuals i col·lectives.


Volem una regeneració democràtica profunda. La independència i el procés constituent de la República Catalana, en el qual podrà participar tothom, són la millor oportunitat de fer-la efectiva.


Més informació:


Acte central a Ceret: http://assemblea.cat/?q=node/10087 







10.- CULTURA I EDUCACIÓ 
Acte central el dia 6 de setembre a Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès). 
L’accés a la cultura comença pel dret a l’educació sense privilegis.


La cultura catalana ha resistit durant anys els atacs dels governs espanyols que l'han impedit créixer amb plena llibertat, però ha donat obres de qualitat malgrat els impediments que ha trobat. Igualment, l'escola catalana ha lluitat per mantenir la qualitat i la modernitat pedagògiques i ha tingut un paper clau a l'hora d'educar i construir una societat cohesionada, democràtica i lliure.


La cultura i l'educació són pilars fonamentals per al ple desenvolupament humà i per a tota societat avançada. Amb la República Catalana es retornarà a aquest àmbit la rellevància que mereix, enllaçant amb la tradició republicana que tants avanços va portar en el camp de l'educació.

L'educació i la cultura són fonamentals en tot estat democràtic, indispensables per a la igualtat i la llibertat dels individus i de la societat. L’educació i la cultura són béns comuns que cal preservar.


El català és la llengua pròpia de Catalunya i com a tal ha de gaudir de l’estatus i el rol que li corresponen com a llengua d’estat. En conseqüència, ha de ser la llengua vehicular de les institucions públiques. El castellà ha de rebre una consideració especial perquè és la llengua habitual d'una part important de la nostra societat i una important llengua de cultura. Totes les llengües que es parlen a Catalunya, independentment dels parlants que tinguin, són patrimoni cultural de la humanitat, cal preservar-les i tenir-hi una actitud respectuosa. També la llengua de signes catalana. L'aranès (occità), la llengua pròpia de la Vall d'Aran, ha de tenir, a més a més, un reconeixement especial en el seu territori.


La construcció d’un nou estat és una gran oportunitat per disposar d’un sistema educatiu propi i millor, que garanteixi una bona educació a tots els infants i joves de Catalunya, que disposi del pressupost necessari per a acabar amb molts dels problemes actuals i garantir la igualtat d’oportunitats de tots els nostres infants i joves. I disposar d’uns estudis postobligatoris de qualitat, tant al Batxillerat com a la FP perquè podrem comptar amb un professorat de qualitat, ben format i respectat per la societat. Tenint en compte que el pressupost anual en educació és de 5.200 milions d'euros i el dèficit fiscal anual (la diferència entre els impostos que es paguen a l'Estat espanyol i les inversions que aquest fa a Catalunya) és de 16.000 milions d'euros, és evident que el pressupost en educació es podrà millorar.


A més, la República Catalana tindrà competència plena per legislar i decidir el 100 % dels currículums.


Podrem millorar l'oferta cultural i tirar endavant iniciatives de protecció i projecció de la cultura catalana que ara estan molt limitades.


El 27 de setembre decidirem.


Decidirem si volem construir la República Catalana o volem seguir amb les limitacions que comporta tenir un Estat en contra.






Acte central a Santa Coloma de Gramenet

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada