dilluns, de juliol 13, 2015

TEMA 2. LA REFORMA DE LA CONSTITUCIÓ ESPANYOLA ÉS UNA QUIMERA

Alguns partits polítics defensen una solució federal o el dret a decidir per a Catalunya, però amaguen deliberadament les dificultats que comporta la reforma de la Constitució espanyola, necessària per fer realitat els objectius que proposen.

Com explica Ponç Feliu en l'article que enllacem al final d'aquest escrit, és impensable que pugui produir-se mai aquesta reforma si es té en compte que farien falta, no una, sinó dues legislatures i amb unes condicions insuperables.

En la primera legislatura, el Congrés dels Diputats hauria d'acordar la proposta de modificació ni més ni menys que per dos terços del Congrés i també per dos terços del Senat. ¿Quins partits poden aconseguir conjuntament a les properes eleccions generals espanyoles els dos terços del Congrés (és a dir, 234 diputats) i els dos terços del Senat (178 senadors) a favor de les propostes esmentades? Per valorar-ne la dificultat s'ha de tenir en compte que perquè els dos terços favorables fossin possibles, els partits contraris (PP i C's, en tots els casos) haurien de sumar menys d'un terç dels diputats o senadors.

Com que és segur que els partits favorables no arribaran als dos terços ni del Congrés ni del Senat, la proposta de reforma de la constitució no s'aprovarà i, molt probablement, no s'arribarà ni a presentar.

Suposem, però, que per un miracle s'aprovés la proposta de reforma. En aquest cas, la constitució espanyola ha previst més obstacles. Primer de tot es dissoldrien les Corts i es convocarien noves eleccions.

Les Corts resultants (segona legislatura) no quedarien vinculades a l'esmentat propòsit de reforma constitucional, qüestió que només es passaria a estudiar si el Congrés per majoria simple i el Senat per majoria absoluta volguessin continuar amb la reforma.

Finalment, aquesta reforma s'hauria d'aprovar una altra vegada per dos terços de les noves Corts (tant del Congrés com del Senat) i, a més a més, sotmetre-la a referèndum de tot l'Estat.

Els obstacles són tants, que és evident que l'objectiu de la constitució espanyola en aquest punt no és permetre'n la revisió, sinó impedir-la. No ho afirmem nosaltres, ho afirmen constitucionalistes espanyols, com podeu llegir a l'article de Ponç Feliu.

La reforma de la constitució espanyola és, doncs, una absoluta quimera o, si voleu, un conte de fades.


ÉS MÉS FÀCIL CREAR UN PAÍS NOU QUE CANVIAR UN PAÍS VELL.

EL CANVI SOCIAL NOMÉS ÉS POSSIBLE AMB LA INDEPENDÈNCIA

Comentari
Aquest tema es basa en l'article 168 de la Constitució espanyola que blinda el títol preliminar d'aquesta constitució, que estableix la «soberanía nacional del pueblo español» i «la indisoluble unidad de la Nación española».
La solució federal la defensen partits com UDC, ICV, EUiA, el PSC i ara s'hi ha afegit el PSOE.
El dret a decidir (sense incloure la independència) el defensa Podemos.
Aquestes propostes comporten la reforma de la Constitució espanyola.



Rafael Castellanos i Llorens


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada