dilluns, d’agost 10, 2015

10 EIXOS PER A UN NOU PAÍS (1a part)Els 10 eixos per a un nou país, que serveixen per definir la República Catalana que volem, són els següents:

1.- EQUILIBRI TERRITORIAL (color blau fort)
2.- SOLIDARITAT (color vermell)
3.- OBERTS AL MÓN (color blau cel )
4.- DIVERSITAT (color verd)
5.- SOSTENIBILITAT (color verd fort)
6.- IGUALTAT (color lila)
7.- BENESTAR I JUSTÍCIA SOCIAL (color gris)
8.- INNOVACIÓ (color rosa)
9.- REGENERACIÓ DEMOCRÀTICA (color groc)
10.- CULTURA I EDUCACIÓ (color marró)

Cada eix està identificat amb un color i l'ANC hi dedica una setmana durant la qual es fan actes arreu del territori i un acte central en una comarca diferent cada setmana. Els colors dels eixos també identificaran els trams de la Via lliure que omplirà la Meridiana de Barcelona el dia 11 de setembre.

Comentem els tres primers eixos, que ja s'han fet públics fa alguns dies:

1.- EQUILIBRI TERRITORIAL Acte central el dia 5 de juliol a Tortosa.

L'equilibri territorial de la República Catalana vol dir que totes les regions estiguin connectades hi participin de forma coordinada, sostenible i equitativa al desenvolupament del país. Aquesta relació ha de permetre la convivència i la universalitat de serveis bàsics tant en entorns rurals com metropolitans i la comunicació efectiva i eficient entre tots els racons del nou Estat. També caldrà desenvolupar les infraestructures necessàries en àmbits tan diversos com l’energia, la gestió de l’aigua o els transports, respectant l’entorn natural i el medi ambient, les economies tradicionals i el patrimoni natural del país.

L'Assemblea també informa més detalladament de «què tenim» i «què volem». Especialment destacables són els dèficits actuals de l'Estat espanyol (alguns poc coneguts) i la legislació de la Generalitat de Catalunya anul·lada pel Tribunal Constitucional espanyol, un fet molt aclaridor per ajudar a entendre en quin Estat estem.

Més informació: Equilibri Territorial  
Acte central a Tortosa: Acte a Tortosa

2.- SOLIDARITAT Acte central el dia 11 de juliol a Manresa

A la República catalana la solidaritat s'ha de concretar en els pressupostos, de manera que tothom tingui les necessitats bàsiques cobertes. Per justícia i per poder desenvolupar totes les nostres potencialitats.

Actualment a Catalunya, la solidaritat es manifesta en més de 300 entitats de voluntariat social, amb milers i milers de voluntaris en diferents àmbits com el penitenciari, salut, immigració, inserció laboral, gent gran, discapacitats físics i mentals, persones sense sostre, drogodependències, lleure educatiu, etc., amb moltes dificultats per cobrir les mancances socials de l'Estat espanyol. La Catalunya autonòmica no disposa ni del poder per fer lleis ni dels recursos econòmics necessaris. El compromís d’assolir un 0,7% del pressupost per a la solidaritat i la cooperació internacional està en els programes de la majoria dels partits i en els de la xarxa d’ONG de Catalunya. Per poder ser veritablement solidaris necessitem un Estat propi.

L'Assemblea també informa de les impugnacions per part de l'Estat espanyol de la Normativa de la Generalitat de Catalunya en matèria de solidaritat.


Més informació: Solidaritat
Acte central a Manresa: Acte central a Manresa

3.- OBERTS AL MÓN, Acte central el 18 de juliol a Vic

Amb la independència i la República Catalana estarem oberts al món.
En un món global, Catalunya ha de poder defensar directament els seus interessos: ens cal tenir veu pròpia i no ser subsidiaris per defensar en el món les nostres empreses i els nostres ciutadans, i per poder participar en els organismes internacionals on es prenen decisions que afecten les nostres vides. Si no tens Estat propi no tens visibilitat al món. És com si no existissis. Tenim plena capacitat per ser al món i ser-hi presents amb veu pròpia a tots els organismes internacionals, una veu pròpia que l’Estat espanyol ens nega i persegueix.

L’Estat espanyol ha recorregut al Tribunal Constitucional, que ha suspès els aspectes clau de la Llei 16/2014 d’acció exterior de Catalunya. També pretén evitar que la Generalitat obri delegacions exteriors impedint que Catalunya pugui projectar-se al món i defensar directament els nostres interessos econòmics i institucionals. La creació de la República catalana és una oportunitat única per ser un altre cop protagonistes de la història i dissenyar el nostre futur i els dels nostres fills i nets, una oportunitat única de ser Oberts al món sense haver de demanar permís

Més informació: Oberts al món
Acte central a Vic: Acte de Vic


Rafael Castellanos i Llorens1 comentari: