diumenge, de juny 28, 2015

TEMA 1. PER QUÈ VOLEM LA REPÚBLICA CATALANA? (1a part)

Per raons econòmiques, per raons socials, per raons polítiques, per raons culturals, per dignitat i responsabilitat. 

Avui les dues primeres raons:PER RAONS ECONÒMIQUES


Una tercera part dels impostos que es paguen a Catalunya no tornen. L’any 2010 el dèficit va ser de  16.543 milions d’euros (MEUR). Aquesta quantitat és equivalent a tot l'estat del benestar de la Generalitat de Catalunya: tota la sanitat, tot l'ensenyament i tota la protecció social. Amb aquests diners es podrien pagar moltes coses (pressupost anual mitjà d’un hospital 300 MEUR,  d’una universitat 130 MEUR, de TV3 235 MEUR, de mossos d’esquadra i bombers 900 MEUR) i es podrà activar la nostra economia amb crèdits a les empreses per sortir més aviat de la crisi. La República Catalana independent gestionarà tots els nostres impostos.

L’Estat espanyol no inverteix com caldria en infraestructures a Catalunya: Hem de pagar peatges a les autopistes, hi ha avaries constants en els trens de rodalies, no s'ha invertit en l'eix mediterrani, hi ha una sola via de tren entre Castelló i Amposta, no s’ha desdoblat la Nacional II, l’aeroport del Prat està supeditat als interessos de l’aeroport de Barajas, no hi ha connexió amb una terminal de mercaderies al port de Barcelona, etc.
PER RAONS SOCIALS


El dèficit fiscal de 16.500 milions d’euros anuals no permet una inversió pública adequada a les necessitats de l’estat del benestar en sanitat, educació i serveis socials.

El dèficit fiscal acumulat durant dècades ha provocat un deute que s'ha reduït amb retallades. 

Si Catalunya disposés de tots els impostos no caldria fer cap retallada.

Catalunya és contribuïdora neta al sistema de Seguretat social espanyol. El saldo acumulat a Catalunya entre 1995 i 2010 ha estat de 24.774 euros de superàvit i el de la resta de l'Estat espanyol en el mateix període de 86.332 de dèficit. La taxa d'ocupació a Catalunya és més alta i el salari mitjà, també. La República Catalana assegurarà les pensions i les podrà millorar.La fi del dèficit fiscal (16.000 MEUR) comportarà la creació de més llocs de treball i la reducció de l’atur i permetrà augmentar les prestacions d’atur i jubilació o reduir els impostos si es considera convenient.


COMENTARI

Segons els experts en comunicació de l'ANC és més convenient parlar de República Catalana independent que de Catalunya independent perquè el terme República porta implícita la fi de la monarquia i una regeneració política i democràtica (en la memòria col·lectiva encara hi ha el record de la República dels anys 30 del segle passat).

El dèficit fiscal és crònic d'ençà que Catalunya va ser sotmesa a Castella. La revista Sàpiens va publicar un interessant article «300 anys d'espoli» que podeu trobar a:

http://www.laxarxa.cat/documents/originals/Llibret%20espoli.pdf
L'espoli de l'Estat espanyol ha estat una constant dels últims 300 anys, manés qui manés.

Sobre les actituds es recomana expressar les idees amb seguretat: No dir «podria millorar» sinó «podrà millorar». Un altre argument per refermar la seguretat és fer veure que som molts els qui volem la independència.


També es recomana expressar-ho de manera que quedi clar que s'inclou a tothom en el projecte, per combatre la por d'algunes persones a sentir-se excloses: amb la República Catalana tothom millorarà. El govern de l'Estat perjudica a tothom qui viu aquí, sense fer distincions.

si t'interessa llegeix la segona part.
Rafael Castellanos i Llorens


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada